środa, 23 września 2009

Rytuał jedzenia sushi


Jak jeść sushi czyli rytuał jedzenia sushi

Sushi jest serwowane z sosem sojowym, wasabi i imbirem. Wasabi jest to ta zielona pasta, którą najczęściej znajdziesz na swoim talerzu. Ma bardzo ostry smak i nie potrzeba jej wiele. Imbir jemy najczęściej między każym kawałkiem sushi, ma to na celu oczyszczenie podniebienia.

Japończycy jedzą sushi od wiekówi i przez ten czas stworzyli swoisty obrządek jedzenia. Nikt od nas nie będzie wymagał szczegółowej znajomości japońskiej tradycji spożywania posiłków, ale jedząc sushi musimy kierować się paroma zasadami.

Po wejściu do baru przywita nas kelner. Jeżeli wolimy siedzieć przy barze i patrzec jak jedzenie jest przygotowywane musimy zaznaczyć to przy wejściu, inaczej kelner poprowadzi nas do stolika.



Itamae” i „Shokunin” oznaczają kucharza. Różnica między nimi jest taka, że „Itamae” jest szefem kuchni , a „Shokunin” wykwalifikowanym kucharzem.



Jeżeli usiądziemy przy barze, o sushi prosimy tylko Itamae. Drinki, zupy i inne dodatki przynosi nam kelner.



Na początku posiłku kelner zaoferuje nam gorący , wilgotny ręcznik (oshibori), można obetrzeć nim ręce przed jedzeniem.


Na stoliku znajdziemy przygotowane już pałeczki (hashi) i sos sojowy (shoyu).



Sushi możemy jeść pałeczkami albo rękami. Sashimi tylko pałeczkami.



W sosie sojowym maczamy rybę, a nie ryż. Ryż jest jak gąbka, nasiąknie zbyt dużo sosu i balans smaków zostanie zachwiany.



Kiedy chcemy spróbować kawałek z cudzego talerza, używamy końcówek pałeczek, które trzymamy w ręku, a nie tych, co  wkładamy do ust.



Nigiri sushi jemy na raz. Doświadczony Itamae na pewno zrobi nigiri odpowiedniej wielkości.



Imbir (gari) jedzony jest osobno między kolejnymi kawałkami sushi. Niweluje on smak poprzedniego kawałka.



W tradycyjnej japońskiej restauracji do zupy dostaniemy pałeczki, a nie łyżkę. Stałe kawałki w zupie jemy za pomocą pałeczek, a płyn pijemy chwytając miskę do rąk.



Sake pijemy tylko z sashimi. Ponieważ sushi i sake są z ryżu, uważa się, że nie idą ze sobą w parze.



Sake serwowane jest ciepłe i schłodzone , w zależnosci od rodzaju i jakości. Lepszej jakości sake podawane jest schłodzone.



Po skończonym posiłku zostawiamy napiwek dla Itamae i jest mile widziane podziękowanie. „Domo arigato” po japońsku : dziękuje.


Czego nie robimy:
Nigdy nie zamawiamy sushi u Itamae pytając „co jest świeże”. Jest to bardzo niegrzeczne.

Jak mamy wątpliwości co zamówić, prosimy o rekomendację.

Nie ocierami pałeczek o siebie i nie udajemy, że gramy na perkusji. Nie używane pałeczki powinny leżeć równolegle do siebie na stojaku albo w sosie sojowym.

Nie mieszamy wasabi z sosem sojowym. Nie chcemy urazić Itamae, który jako kuchmistrz sushi stworzył danie o idealnym balansie smaków.

Nigdy nie zostawiaj pałeczek wbitych w ryż. W japonskiej kulturze kojarzy się to z symbolami śmierci i pogrzebu.

Jeżeli chcemy kogoś poczęstować swoim sushi, nie używamy do tego własnych pałeczkech, ale podajemy swój talerz.

3 komentarze:

  1. Witam,

    Piszesz, że w sosie sojowym moczymy tylko rybę. Czy to znaczy, że sosu sojowego używamy tylko do nigiri, a rolek nie wolno w nim moczyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiscie, ze rolki rowniez zanurzamy w sosie sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli nie mieszamy sosu sojowego z wasabi - to jak wasabi spożywać - samo jest zbyt intensywne.
    Czemu dodawanie sosu sojowego i wasabi osobno nie urazi Itamae a połączonych już tak?

    OdpowiedzUsuń