Jak zrobić maki-sushi ?
Maki sushi jest najpopularniejszym rodzajem sushi. Maki sushi są to rolady z ryżem w środku,a Uramaki z ryżem na zewntąrz.
Maki: sushi-maki z ryżem w środku
Ze względu na ilość składników maki sushi, do zrobienia rolady używamy odpowiednią ilość ryżu, a także odpowiednią wielkość Nori. Jak przyjrzymy się z bliska , Nori jest podzielone na rzędy, które łatwo pokroić np nożyczkami
Ze względu na ilość składników maki sushi, do zrobienia rolady używamy odpowiednią ilość ryżu, a także odpowiednią wielkość Nori. Jak przyjrzymy się z bliska , Nori jest podzielone na rzędy, które łatwo pokroić np nożyczkami
Nazwa Ilość składników Ryż [g] Rozmiar Nori
Hosomaki 1 70-80[g] 3 rzędy nori
Chumaki 3 140-150[g] 4 rzędy nori
Futomaki Dowolna 220-230[g] Cały płat nori
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną), tak aby z matą stykały się dolnymi brzegami (1).
Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne (2) i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori (3,4).
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi (5).
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi (5).
Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki, pamiętając o zasadzie różnorodności (6). Nie dawaj więcej składników, niż zdecydowałeś na poczatku, bo nie będziesz mógł złączyć rolady.
Trzymając matę i brzeg Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę (7-10).
Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden chaps (6-8 kawałków).
Uramaki : sushi-maki z ryżem na zewnątrz.
Robiąc Uramaki, najlepiej owinąć matę bambusową w folię, unikniemy sklejania się ziarenek ryżu z matą bambusową.
Wielkość Nori zależy od ilości składników i zasada jest taka sama, jak przy maki-sushi. Musimy natomiast dodać trochę więcej ryżu.
Kładziemy płat Nori na matę, tak aby stykały się dolnymi brzegami (1). Rozkładamy ryż na całej powierzchni Nori (2). Posypujemy nasionami sezamu. Ja dodatkowo posypuję jeszcze ostrą papryką (3).
Przewracamy Nori na drugą stronę, tak, że ryż przylega do maty bambusowej (4).
Na środku rozsmarowujemy majonez i kładziemy pozostałe składniki (5-7).
Zwijamy roladę tak samo jak w poprzednim przypadku. Chwytając jednocześnie Nori i matę, dociskamy i rolujemy sushi.
Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy roladę na równe kawałki (6-8).
uwielbiam uramaki !!!!!!!!!!!! :-)
OdpowiedzUsuńaga
ślicznie to wygląda miam miam
OdpowiedzUsuńBrakuje przepisu na tezu - zaprawę do ryżu, żeby maki były smaczne należy podać przepis na ryż, który po ugotowaniu należy zalać i mieszać roztworem sosu rybnego, soli, cukru i octu ryżowego w odpowiednich proporcjach, a wtedy nie ważne co damy do środka (rybę, paluszki, warzywa) i jak zawiniemy roladki - uramaki czy maki albo nigiri - zawsze będą wyśmienite!!!!
OdpowiedzUsuń