CO JEST CO?
Aburage- smażone woreczki Tofu, przyrządzone najczęściej w słodkim sake, shoyu i dashi
Aemono- warzywa (czasami mięso) wymieszane z dressingiem lub sosem
Agari- zielona herbata
Agemono- smażone jedzenie, na głębokim oleju lub na patelni
Ahi- tuna niebieskopłetwa
Aji- jack makrela, mała rybka filetowana i marynowana w occie
Aji-no-moto – MSG
Aka-miso- czerwona pasta z nasion soi
Akagai- rodzaj czerwonej małży, raczej rzadko dostępnej
Akami- najchudsze, ciemne mięso z tuńczyka. Jest najbardziej pospolite i zazwyczaj w restauracji prosząc o maguro dostaniemy właśnie Akami
Ama Ebi – krewetki, serwowane zawsze surowe na nigiri-sushi
An (Anko) – posładzane puree z gotowanej czerwonej fasoli
Anagao- węgorz słonowodny, podgotowany i grilowany przed podaniem
Ankimo- wątroba z żabnicy
Anko- ryba żabnica,
Aoyagi- okrągłe małże
Baran- ozdobna plastikowa trawa
Beni Shoga- czerwony, marynowany imbir
Bento- tacka do sushi
Butaniku- wieprzowina
California Roll- rodzaj maki-sushi, stworzony w Californi. W skład Californi Roll wchodzi: awokado, ogórek i krab.
Chirashi-shusi – rodzaj sushi. Miska ryżu z porozrzucanymi kawałkami ryby czyli sashimi.
Chutoro- tłuste mięso z tuńczyka z okolicy brzucha. Bardzo popularne i pełne smaku.
Daikon- olbrzymia biała rzodkiew japońska , serwowana najczęściej tarta jako ozdoba sashimi.
Dashi- rosół rybny lub wywar z Iriko (suszone anchovies), Konbu (rodzaj wodorostów ) i Katsuobushi (suszone płatki ryby pelamidy). Tak naprawdę Dashi możemy nazwać każdy wywar.
Donburi- duża miska do potraw z ryżu lub makaronu. Danburi często określa się także jako danie np. miska pełna ryżu i dodatkami na wierzchu np. Tempura Donburi
Ebi- ugotowane krewetki
Edamame- młode, zielone nasiona soi , serwowane gotowane i solone.
Futomaki- duże maki-sushi, zawierające 4-6 składników, serwowane z ryżem w środku lub na zewnątrz.
Fugu- trująca ryba, przysmak kuchni japońskiej. Tylko licencjonowani kucharze mogą przyrządzać fugu. Jedzenie dań z tą rybą przypomina rosyjską ruletke, gdy jest żle przyrządzona, toksyny jej moga zabić człowieka w ciągu15 minut
Gari- marynowany imbir
Gobo- długi, wąski korzen łopianu
Gohan- gotowany ryż bez dodatków
Goma- nasiona sezamu
Gunkan-maki- maki-sushi w kształcie łódeczki.
Gyoza- rodzaj pierożka serwowanego gotowanego lub smażonego.
Ha-Gatsuo- rodzaj mięsa z tuńczyka
Hamachi- młody tuńczyk żółtopłetwy
Hamaguri- rodzaj małży charakteryzującej się twardą skorupką
Hanakatsou- suszone kawałki ryby pelamidy
Hangiri- drewniana cedrowa miska
Harusame- cienki, przezroczysty makaron
Hashi- pałeczki
Hashi oki- podstawa pod pałeczki
Hatahata- rodzaj ryb z rodziny piaskokształtnych
Hawaiian roll- rolka sushi z węgorzem, orzechami i awokado z ryżem na zewnątrz.
Hijiki- czarne sprasowane wodorosty
Hirame- zwrot ten najczęściej jest używany do określenia płaskich ryb np flądra. W niektórych resturacjach pod nazwą „hirame” możemy znaleść np. halibuta
Hikari-mono- zwrot określający lśniące ryby
Hocho- zwrot określający profesjonalne noże
Hokkigai- rodzaj małży z czerwoną skorupą po jednej stronie
Hosomaki- cienkie sushi role, z nori na zewtnąrz
Hotate- małże
Ika- kałamarnice
Ikura- kawior z łososia
Inada- bardzo młody tunczyk żółtopłetwy
Inari-sushi- smażone torebki tofu nadziewane ryżem do sushi
Itamae- szef kuchni
Kaibashira- duża małża
Kajiki- ryby drapieżne, między innymi Miecznik i Merlin
Kaiware- kiełki rzepy japońskiej
Kaki- ostrygi
Kamaboko- paluszki krabowe inaczej zwane też surimi
Kanpachi- ryba, seriola olbrzymia
Kampyo- suszona tykwa (roślina z rodziny dyniowatych), podawana w postaci długich nitek, jak makaron fetuccini
Kani- mięso z kraba, to prawdziwe, a nie plauszki krabowe
Kappa- ogórek
Karei- rodzaj flądry łapanej w okresie zimowym
Karasu – atlantycki halibut
Katsuo- ryba Plejaimda
Katsuobushi- płatki plejamidy
Kombu- rodzaj wodorostów
Kuro goma- czarne nasiona sezamu
Maguro- tuńczyk. W zależności, o której części ciała mówimy:
· Akami- najchudzsze, ciemne mięso z tuńczyka. Jest najbardziej pospolite i zazwyczaj w restauracji prosząc o maguro dostaniemy właśnie Akami
· Chutoro- część mięsa wzdłuż brzucha
· Otoro- najtłustsza część tuńczyka i najdroższa.
Makisu- mata bambusowa
Makisu- mata bambusowa
Maki-sushi- rolka sushi
Mirin- słodkie wino ryżowe służące do gotowania
Mirugai- rodzaj małży, słodkiej i lekko chrupiącej
Miso- pasta z nasion soi
Moyashi- kiełki fasoli
Namako- rodzaj ogórka
Nasu- oberżyna
Natto- fermentowane nasiona soi o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Raczej niesmaczne i większość ludzi zamawia je tylko raz ;)
Negi- zielona cebulka dymka
Neta- kawałek ryby kładzony na nigiri
Nigiri- rodzaj sushi. Ręcznie formowane kawałki ryżu z kawałkiem ryby lub innym dodatkiem
Ninjin- marchew
Nori- sprasowane wodorosty
Odori- duże krewetki, serwowane jeszcze żywe (pot. Tańczące krewetki)
Oshibori- wilgotny ręcznik podawany w restauracji do wytarcia rąk
Ocha- herbata
Ohyo- halibut pacyficzny
Onigiri- ryż z dodatkami zawinięty w nori, w kształcie trójkąta
Oshibako- prasowalanica służąca do robienia sprasowanego sushi
Oshi-sushi- sprasowane sushi, najczęściej w postaci kostki
Ponzu- sos zrobiony z sosu sojowego, dashi i japońskich cytrusów
Ramen- chiński makaron pszeniczny, serwowany najczęściej w zupie.
Roe- ikra. W zależności od rodzaju ryby:
Ikura- ikra z łososia
Kazunoko- ikra ze śledzia
Tobiko- ikra ryby latającej
Masago- ikra z kaplina
Uni- ikra z jeżowca
Saba- makrela
Sake- wino ryżowe
Sake- łosoś
Sashimi- kawałki surowej ryby
Sansho- pieprz japoński
Shari- ryż do sushi
Shirataki- przezroczysty japoński makaron
Shiro goma- białe nasiona sezamu
Shiromi- zwrot okreslający białą rybę
Shiso- liście pychotki zwyczajnej (pot. mięta japońska) Bardzo często stosowana w sashimi i w innych potrawach w kuchni japońskiej.
Shitake- rodzaj japońskich grzybów, najczęściej sprzedawane suszone
Shoga- korzeń imbiru
Shoyu- sos sojowy
Soba- makaron pszeniczny
Somen- cieńki japoński makaron, w stylu vermicelli zrobiony z mąki pszennej zamiast ryżowej.
Su- ocet ryżowy
Sunomono- marynowany ogórek
Suimono- czysta zupa
Surimi- paluszki krabowe, imitacja mięsa kraba
Tako- gotowana ośmiornica
Takuan- marynowa rzodkiew japońska
Tamago- słodki omlet jajeczny
Tataki- rodzaj gotowania. W którym ryba lub mięso jest blanszowane i opalane na zewnątrz, a surowe w środku
Temaki- sushi w kształcie stożka, z ryżem i dodatkami, jedzone jak lody
Tempura- warzywa lub owoce morza w cieście, smażone na głębokim tłuszczu
Tofu- twarożek sojowy otrzymany z mleka soi
Tori- kurczak
Udon- szeroki pszenny makaron
Umeboshi- marynowana śliwka, często podawana z miętą japońską
Unagi- grilowany węgorz słodkowodny w sosie teriyaki
Uni- jeżowiec. Jest głównym składnikiem diety homarów.
Uramaki- rolka sushi z ryżem na zewntąrz
Wakame- wysuszone wodorosty, pokrojone w długie nitki
Wasabi- chrzan japoński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz