Jak kroimy rybę na sushi?
Przy krojeniu sushi przede wszystkim potrzebny jest bardzo ostry noż, bez ząbków. Jeżeli mamy ochotę na dłużej się zaprzyjaźnić z sushi, to warto się zaopatrzyć w specjalny nóż do sushi. Jednak nawet na pierwsze podejście ostry nóż jest niezbędny.
Jeżeli chcemy się pozbyć lekkiego rybiego zapachu, możemy wypłukać rybę w wodzie z octem (na szklankę wody 2 łyżki octu)
Rybę na sashimi kroimy jednym ruchem, zaczynając od podstawy noża i zawsze odwrotnie do włókien mięśniowych.. Kawałki powinny być grubości około 1 cm. Dla ułatwienia możemy włożyć filet na 15-20 minut do zamrażarki, ale trzeba uważać, aby ryby nie zamrozić.
Resztki albo nieudane kawałki z sashimi możemy wykorzystać do rolad.
Przy krojeniu sushi przede wszystkim potrzebny jest bardzo ostry noż, bez ząbków. Jeżeli mamy ochotę na dłużej się zaprzyjaźnić z sushi, to warto się zaopatrzyć w specjalny nóż do sushi. Jednak nawet na pierwsze podejście ostry nóż jest niezbędny.
Jeżeli chcemy się pozbyć lekkiego rybiego zapachu, możemy wypłukać rybę w wodzie z octem (na szklankę wody 2 łyżki octu)
Rybę na sashimi kroimy jednym ruchem, zaczynając od podstawy noża i zawsze odwrotnie do włókien mięśniowych.. Kawałki powinny być grubości około 1 cm. Dla ułatwienia możemy włożyć filet na 15-20 minut do zamrażarki, ale trzeba uważać, aby ryby nie zamrozić.
Resztki albo nieudane kawałki z sashimi możemy wykorzystać do rolad.
ja znam inną metodę ;)
OdpowiedzUsuń