UNAGI (sos do nigiri i nie tylko...:))
80 ml sosu sojowego
35 ml Mirin
50 g cukru
20 ml Sake
Zagotuj Mirin i Sake. Dodaj cukier i mieszaj dopóki się rozpuści. Dodaj sos sojowy i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut.
OSTRY SOS MAJONEZOWY
· Mieszamy majonez z ostrym sosem chili i przyprawami (ostrą papryką, czarnym sezamem, czosnkiem). Proporcje na oko, dla lubiącech bardziej ostre jedzenie trzeba dodać więcej ostrego sosu.
IKURA TSUKEDARE (marynata do ikry z łososia)
· 90 ml sosu sojowego
· 45 ml Mirin
· 30 ml Sake
· 45 ml wody
Zagotuj Mirin i sake, dodaj sos sojowy i wodę. Ochłodź do temperatury pokojowej. Marynuj ikre przez noc w lodówce
PONZU (sos cytrusowy)
1 cytryna
1 grejfrut
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżoweo
½ plasterka Nori
3 łyżeczki Mirin
¾ szklanki wody
Wlej wodę do garnka i włoż Nori. Jak woda zacznie się gotować, po 30 sekunadach wyciągnij Nori i dodaj Mirin. Gotuj jeszcze wywar, aż połowa odparuje i ostudź.
Do sosu sojowego wlej trochę więcej niż ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny i grejfruta (pomieszanego razem), 3 łyżeczki wywaru z Nori i Mirin, ocet ryżowy i wszystko dobrze wymieszaj. Ostudź z lodówce przez parę godzin.
Sałatka z wodorostów
.
Tak wyglądają wysuszone wakame, które namoczamy w wodzie.
Sałatka ze szpinakiem
Sałatka z ogórków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz