środa, 23 września 2009

Dodatki: sosy, sałatki i nie tylko...



UNAGI (sos do nigiri i nie tylko...:))

80 ml sosu sojowego

35 ml Mirin

50 g cukru

20 ml Sake


Zagotuj Mirin i Sake. Dodaj cukier i mieszaj dopóki się rozpuści. Dodaj sos sojowy i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut.



OSTRY SOS MAJONEZOWY

· Mieszamy majonez z ostrym sosem chili i przyprawami (ostrą papryką, czarnym sezamem, czosnkiem). Proporcje na oko, dla lubiącech bardziej ostre jedzenie trzeba dodać więcej ostrego sosu.




IKURA TSUKEDARE (marynata do ikry z łososia)

· 90 ml sosu sojowego

· 45 ml Mirin

· 30 ml Sake

· 45 ml wody


Zagotuj Mirin i sake, dodaj sos sojowy i wodę. Ochłodź do temperatury pokojowej. Marynuj ikre przez noc w lodówce




PONZU (sos cytrusowy)

1 cytryna

1 grejfrut

½ szklanki sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżoweo

½ plasterka Nori

3 łyżeczki Mirin

¾ szklanki wody



Wlej wodę do garnka i włoż Nori. Jak woda zacznie się gotować, po 30 sekunadach wyciągnij Nori i dodaj Mirin. Gotuj jeszcze wywar, aż połowa odparuje i ostudź.

Do sosu sojowego wlej trochę więcej niż ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny i grejfruta (pomieszanego razem), 3 łyżeczki wywaru z Nori i Mirin, ocet ryżowy i wszystko dobrze wymieszaj. Ostudź z lodówce przez parę godzin.



 Sałatka z wodorostów

.


Tak wyglądają wysuszone wakame, które namoczamy w wodzie.

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka z ogórków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz