środa, 23 września 2009

Porady: jak zrobić sushi doskonałe?

Oto kilka porad, aby Twoje sushi było doskonałe!



Robienie sushi jest świetną zabawą. Można wykazać się pomysłowością i talentem artystycznym. Trzeba być twórczym, bo sushi to nie tylko ryba, to również mięso i warzywa. Tylko o jednym trzeba pamietać, sushi musi być ładne. W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, a potem językiem.

Kolor:

jest bardzo ważny, to jest to , co widzimy najpierw. Starajmy używać rzeczy kontrastowych np. pod jasnoczerwonym tuńczykiem dajmy omlet i połóżmy to obok pęczku zielonych kiełków.

Smak:
proste jedzenie jest dobre, bo zadowoli każdego. Ale nie bójmy się poeksperymentować. Rolada z tuńczyka jest pyszna, ale byłaby jeszcze lepsza np. z ogórkiem w środku albo nawet z ostrym majonezem. Wszystko jest dozwolone, póki smakuje.

Tekstura:
używajmy składników kruchych, żujących i delikatnych, mieszajmy wszystko razem szukając doskonałego balansu między nimi np, łosoś, rzepa i serek filadelfia.



Kluczem do dobrego sushi jest kontrastowy kolor, unikatowy smak i ekscytująca tekstura.


Prezentacja:Prezentacja sushi powinna charakteryzować się prostotą. Nie nakładajmy za dużo na jeden talerz, nie przesadzajmy z ozdabianiem. Wszystko co odrwaca nasz wzrok od dania głównego czyli sushi powinno być zdjęte lub przełożone gdzie indziej. Traktujmy sushi jak sztukę. Każdy kawałek powinien „mówić” sam za siebie, a nie wszystkie na raz. Połóżmy jeden, dwa role na talerzu przy odrobinie wasabi i marynowanego imbiru. Nasze sushi powinno uwodzić zmysły :)


Kawałki sushi powinny być wielkości jednego chapsa i wszystkie równe. Unikniemy wtedy długiego żucia jednego kawałka lub przegryzania na pół, co jest niedopuszczalne.

Bądź kreatywny. Majonez przyszedł z Ameryki, a serek Filadelfia to wymysł żydowski. Póki utrzymasz prostotę sushi wszystkie składniki są dozowlone!

A teraz parę tricków:

Filet ryby można opłukać w wodzie z octem, zniknie wtedy „rybi zapach”.

Rybę przed krojeniem można wsadzić na 15-20 minut do zamrażarki.

Jeżeli ryż się za bardzo klei nam do noża czy rąk, warto mieć pod ręką salaterkę z wodą z octem i płukać ręcę albo nóż co jakiś czas.

Jeżeli sushi wychodzi nam zbyt gumowe lub pachnie rybą, prawdopodobnie używamy za dużo Nori. Do rolady z jednym składnikiem wystraczą 3 rzędy nori. Resztę można wykorzystać do Gunkan-sushi lub pokroić na małe paski i opasać nigiri.

2 komentarze:

  1. Jeśli nie wolno przegryzać sushi na pół to w jaki sposób powinno się jeść futomaki? Przecież nie zmieszczą się na raz do buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Futomaki kroi sie na wezsze kawalki niz hosomaki, tak by mozna jeden kawalek zjesc na raz. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń