środa, 23 września 2009

Co to jest sushi i jego rodzaje.

Co to jest sushi?

Sushi jest to po prostu zakwaszony ryż (japońskie słowo su oznacza ocet, a shi jest skrótem słowa meshi czyli ryż ) podawany z surową, gotowaną czy marynowaną rybą oraz innymi dodatkami. W nowoczesnej kuchni oprócz ryby można stosować mięso i jajka w postaci omletu (tomago). Można powiedzieć, że sushi to jest rodzaj sztuki, a nie tylko zwykły posiłek. Kreowanie idealnego wzoru na talerzu z połączeniem poezji smaku.
Sushi możemy serwować na wiele sposobów:

SASHIMI:
surowa, gotowana lub piklowana ryba pokrojona na kawałki




CHIRASHI-SUSHI:
miska ryżu z porozrzucanymi kawałkami ryby


NIGIRI-SUSHI:
kawałek ryby, omleta czy mięsa na kulce ryżu, czasami przepasany kawałkiem nori,





MAKI-SUSHI:
sushi w formie roladek. Ryż z dodatkami układa się na płacie Nori i za pomocą bambusowej maty zwija w roladę. Kroi się na 6-8 kawalków.
W zależności od ilości składnikow wyróżniami:
· Hosomaki: najmniejszy rodzaj, z jednym lub dwoma składnikam
· ChuMaki: średnie rolady z 3 składnikami
· Uramaki: odwrócone rolady z ryżem na wierzchu
· Futomaki: grube rolady do 6 składników, z ryżem wewnątrz lub na zewnątrz



TEMAKI SUSHI:

ryż z dodatkami podawany w formie rożka




GUNKAN-NIGIRI:
sushi w kształcie łódeczki : kulka ryżu z dodatkami, otoczona kawałkiem Nori.


INARI:
smażone torebki tofu wypełnione ryżem
TEMARI:
kulka sushi z dodatkiem





8 komentarzy:

  1. Bardzo ladne sushi, narobilas mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo miło slyszeć, że ktoś patrzy na moje sushi i ma ochotę je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :)
    Ale smacznie u Ciebie :) Bardzo ładne sushi, uwielbiam kuchnię azjatycką a sushi mają u mnie w domu i podczas imprez specjalne miejsce i bardzo długą tradycję. Bardzo lubię kupować nowe składniki do sushi w sklepach i hurtowniach, mam kila zaprzyjaźnionych i zawsze jak mają jakieś nowości, to do mnie piszą. Polecam, nie wiem czy jadałaś, (zapewne tak) słodką marynowaną tykwę Ganpyo. Moim zdaniem jest rewelacyjna, zajadamy ją nie tyko w rolkach ale również w różnych kombinacjach z ryżem. A zamiast ryżu do sushi używam czasami makaron lub ziemniaków :) każda wersja jest smaczna!
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  4. Sushi z ziemniakami albo makaronem to dla mnie zupelnie cos nowego. Nigdy jeszcze takiego nie widzialam. No, ale trzeba eksperymentowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, nie wiedziałam, że istenieje tak specjalistyczny blog, tylko na temat sushi! :)

    zyczę powodzenia w jeg prowadzeniu, duzo zapału i oby Ci źródełko pomysłó nie wyschło ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomocny i dosyć obszerny blog. Idealny dla kogoś takiego jak ja - dopiero niedawno miałam zaszczyt spróbować sushi pierwszy raz (w życiu!). Jestem wniebowzięta! :) Jutro ide po kilka potrzebnych akcesorii i składników :) a Twój blog międzyinnym jest dla mnie pkt przewodnim jutrzejszego dnia :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Życzę powodzenia i wytrwałości, bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sushi, chociaż bez ryby.
    Twój blog jest bardzo inspirujący.
    Szkoda, że już nie piszesz od czasu do czasu.

    Dzięki za ten piękny blog
    i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń