środa, 23 września 2009

Jak kroimy rybę na sushi?

Jak kroimy rybę na sushi?
Przy krojeniu sushi przede wszystkim potrzebny jest bardzo ostry noż, bez ząbków. Jeżeli mamy ochotę na dłużej się zaprzyjaźnić z sushi, to warto się zaopatrzyć w specjalny nóż do sushi. Jednak nawet na pierwsze podejście ostry nóż jest niezbędny.
Jeżeli chcemy się pozbyć lekkiego rybiego zapachu, możemy wypłukać rybę w wodzie z octem (na szklankę wody 2 łyżki octu)




Rybę na sashimi kroimy jednym ruchem, zaczynając od podstawy noża i zawsze odwrotnie do włókien mięśniowych.. Kawałki powinny być grubości około 1 cm. Dla ułatwienia możemy włożyć filet na 15-20 minut do zamrażarki, ale trzeba uważać, aby ryby nie zamrozić.

Resztki albo nieudane kawałki z sashimi możemy wykorzystać do rolad.

1 komentarz: