środa, 23 września 2009

Historia

Troszkę z historii




To co dzisiaj widzimi w Sushi barach, sztukę kulinarną ze swoimi kolorami i smakami miało raczej marne początki. Pierwsze zmianki o sushi datowane są na IV w.n.e. z głębi Chin. Kawałki suszonej ryby trzymano w fermentującym się ryżu przez kilka miesięcy, co zapobiegało psuciu się mięsa rybiego i było doskonałym sposobem peklowania. Ten typ sushi nazywał się nare-sushi, gdzie jedzona była tylko ryba (ryż wyrzucano). Ponieważ czasy były ciężkie, a nare-zushi łatwym i wysokobiałkowym posiłkiem, powoli zdobywało całe Chiny i w VIII w dotarło do Japoni.
Japończycy woleli jeść rybę z ryżem i tak narodziło się seisei-sushi, które szybko zaczęło podbijać Północną Azję. Nie była to już forma konserwacji pożywienia , ale narodziny nowego dania i stylu jedzenia.

Sushi takie, jakie znamy dziś powstało dopiero w XVII w i nazywało się haya-sushi. Rybę i ryż jedzono jednocześnie i całkowicie świeże , przy czym ryż mieszano z octem ryżowym, a rybę z lokalnymi warzywami. Haya-sushi stało się wizytówką Japoni.
W połowie XIX w wynaleziono nigiri-sushi, chyba najbardziej popularny rodzaj sushi na świecie. Kulka ryżu z rybą jedzona pałeczkami lub rękami. Ówczesne nigiri różnią się troche od swego orginału, w którym ryba była marynowana w soy sosie i była dwukrotnie większa niż kulka ryżu. W międzyczasie do ryżu i ryby dołączył seaweed czyli glony. Sushi stało się fast foodem Japonii, jedzonym na ulicy i w teatrze. Nowoczesna kuchnia Japonii zmieniła sushi na zawsze. Codzienny posiłek wyniosła na wyżyny. Sushi stało się dziełem sztuki, galerią kolorów i smaków na talerzu, ale idea kryjąca się za sushi pozostała: codziennie proste, pełnowartościowe danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz