TAMAGO (OMLET JAJECZNY)
Omlet Tamago idealnie nadaje się do nigiri, może nawet zastąpić nori. Żeby tamago miało idealny kształt, do jego zrobienia używa się kwadratowej patelni.
Składniki:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy bardzo cienką warstwę masy jajeczniej i jak tylko spód się zetnie zwijamy ją w rulonik. Wylewamy następną warstwę na patelnie i rozkładamy ją równiemiernie na patelni (podnosząc istniejący rulonik). Obie warstwy połączą się razem. Gdy masa się zetnie znowu zwijamy rulonik i powtarzamy wszystko od nowa.
W międzyczasie smarujemy patelnię za pomocą patyczków i chusteczki namoczonej w oleju. Jest to trochę pracochłonne i trzeba być delikatnym uważając , aby nie "rozedrzeć" warstw. Gotowy omlet odstawiamy na dwie godziny, aby ostygł.. Kroimy na plasterki grubosci 1 cm.
5-6 średnich jajek
2 łyżki cukru
70 ml gorącej wody
½ łyżeczki dashi w proszku
Szczypta soli
1 łyżka Mirin
W międzyczasie smarujemy patelnię za pomocą patyczków i chusteczki namoczonej w oleju. Jest to trochę pracochłonne i trzeba być delikatnym uważając , aby nie "rozedrzeć" warstw. Gotowy omlet odstawiamy na dwie godziny, aby ostygł.. Kroimy na plasterki grubosci 1 cm.
na wielu filmach i fotografiach omlet tamago jest bardzo blady, tu jest dobrze wysmażony, a ja z reguły robię coś pośredniego. A co na to Japończycy? czy jest dowoloność, czy raczej powinien być tylko ścięty? Pozdrawiam! Miła
OdpowiedzUsuńW sushi liczy sie zawsze dowolonosc. Ryz przyprawiasz wedlug gustu (bardziej slodki lub kwasny), omleta wysmazasz tak jak lubisz (mniej lub bardziej sciety). Rzeczywiscie na tym zdjeciu omlet jest dobrze wysmazony, ale to nie jest regula. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń