środa, 5 sierpnia 2009

Dlaczego warto jeść sushi!

Dlaczego warto jesć sushi?


Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega–3
Surowa ryba jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Wspomagają one nasz układ odpornościowy , obniżają poziom cholesterolu we krwi , są budulcem naszej tkanki mózgowej, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki, łagodzą bóle reumatyczne itd. Jedząc sushi 2-3 razy w tygodniu obniżamy ryzyko chorób układu krwionośnego i nerwowego. „Rybi tłuszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca” Prof. Zbigniew Religa

Awokado
SuJest jednym z głównych składników maki-sushi. Awokado jest bogate w białko , wysokiej jakości przyswajalne kwasy tłuszczowe dzięki czemu obniża ryzyko chorób serca. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E awokado jest doskonałe dla naszej skóry, a składniki chemiczne zawarte w miąższu pobudzają produkcję kolagenu, która pomaga w wygładzaniu zmarszczek.
Ryż
Ryż to przede wszystkim węglowodany czyli energia niezbędna dla naszego organizmu. Ryż to również spora ilość białka pozbawionego glutenu oraz witaminy z grupy B, polepszające naszą sprawność umysłową i fizyczną, źródło wielu minerałów. Dla ciekawskich ryż nie zawiera soli! Miska ryżu ma więcej wartośći niż kromka chleba :)
ir
Imbir
Właściwości lecznicze imbiru odkryto już 2700 lat p.n.e Do cennych właściwości imbiru należą między innymi: działania antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie, dzięki czemu pobudza nasz metabolizm. I uwaga, imbir jest afrodyzjakiem!


Ocet ryżowy

Używany od wieków jako konserwant, ma doskonałe właściwości bakteriobójcze. Wspomaga nasz układ krążenia i obniża ciśnienie krwi.


Sos sojowy

Doskonałe źródło białka, magnezu, potasu i żelaza. Ciemny sos sojowy zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino.


Chrzan wasabi

Zapobiega chorobom serca i rozwoju raka. Pomaga w walce z osteoperozą i alergiami. Jest środkiem bakteriobójczym, wspomagającym produkcję śliny i kwasów żołądkowych.


Nori
Glony nori są bogate w wartości odżywcze. Zawierają duże ilości białka i błonnika , minerałów ( żelaza, cynku i potasu) i witamin z grupy A, B, C niacynę. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz